Case: Hout stook: van heel normaal naar hot issue?

Van vrijwel alle vakantiehuisjes herinner ik het me nog: met open haard was het dubbel feest. Zeker in de winter. Ik heb dan ook heel wat fikkies gestookt: in een open haard en ook in een vuurkorf en de BBQ.

Totdat ik ergens dit najaar het bericht oppikte van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: "In houtrook zitten verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAKs Polycyclische aromatische koolwaterstoffen en roet. De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer. De fijn stof uitstoot van wegverkeer neemt af, terwijl de uitstoot door houtrook toeneemt.". In combinatie met thema’s als klimaat en gezondheid lijkt hout stoken in opkomst als issue.

Samen met de Gemeente Maastricht deden we vorige maand onderzoek naar houtstook: zowel bij mensen die stoken als bij mensen die er last van hebben. Landelijk herhaalden we het onderzoek met het Pro Public Publiekspanel en respondenten uit andere kanalen. In totaal vulden zo'n 3.000 mensen de enquête in. De landelijke resultaten laten onder meer zien dat:

- mensen die hout stoken dat vooral doen voor warmte (mannen meer dan vrouwen), gezelligheid (vrouwen meer dan mannen, Lars Schotel wees me al op dit verschijnsel) en om energie te besparen (actueel vanwege de hoge gasprijzen).

- het overgrote deel van mensen die hout stoken, zich ervan bewust is bereid is stookgedrag aan te passen als mensen daar last van hebben

- mensen die last hebben van houtstook dat vooral bij weinig wind zo ervaren

- het goede gesprek daarover voeren toch niet zo makkelijk is, ook omdat niet altijd duidelijk is waar de rook(overlast) vandaan komt

- de stookwijzer en het stookalert redelijk bekend zijn

Dat dit thema gevoelig ligt, bleek onder meer uit het feit dat mensen die hout stoken niet willen dat de gemeente er onderzoek naar doet (62 procent). Mensen die overlast ervaren, willen dat in meerderheid juist wèl (56 procent).

Ook reacties op de afsluitende open vraag wijzen op gevoeligheid:
“Niet betuttelen in de samenleving zou fijn zijn. Voor je het weet mag er helemaal niks meer.”
“Slaat nergens op laat mensen gewoon stoken.”
“Niet te moeilijk over doen. Leven en laten leven”
“Wat mij betreft moet hout stoken mogelijk blijven, maar wel door er verstandig mee om te gaan.”
“Zolang je met schoon hout stookt is er niks aan de hand.”
“Je moet gewoon geen troep stoken, Op de zwitserse methode stoken, en als het niet waait(mistig is) niet stoken.”

Gemeenten als de Gemeente Utrecht werken daarom vooral met trainingen en informatie over efficiënt stoken. Ben benieuwd hoe dit thema zich verder ontwikkelt!

Klik hier voor de samenvattende infographic én de powerpoint met de resultaten