Praktijkvoorbeeld: beleving van vuurwerk en opties

'Vind je dat het afsteken van vuurwerk in de gemeente verboden moet worden?' Het is misschien wel de meest gestelde vraag bij gemeenten dezer dagen. Samen met de @gemeente Boxtel stelden we deze vraag aan inwoners.

Let op: bij het duiden van de resultaten moet je er als beleidsmaker geen wedstrijdje van maken in de zin van 'de meeste stemmen gelden'. Daarvoor liggen de resultaten te dicht bij elkaar. Bovendien is er nog een derde groep: mensen die op bepaalde plekken vuurwerk afsteken niet goed vinden. Die plekken werden volop genoemd - handig zulke open vragen! De antwoorden geven de nodige houvast voor de aanpak van de gemeente.

Nog een optie: 'wat vind je ervan als de gemeente iets zou organiseren voor de jaarwisseling?'. De toelichtingen van mensen spraken boekdelen.

🙂 Mensen dat een (heel) goed idee vonden benadrukten a) de schoonheid van een vuurwerkspectakel, b) het belang voor de samenhorigheid cq c) het effect op veiligheid elders in de gemeenschap.

😰 Mensen die het een (heel) slecht idee vonden gaven aan a) oud en nieuw liever thuis te vieren, b) tegen de kosten aan te hikken cq c) zelf vuurwerk te willen afsteken.

😏 En niet te vergeten: de mensen die twijfelden, twijfelden omdat ze a) wilden dat particulier vuurwerk afsteken mogelijk moet blijven, b) ze er niet naartoe zouden gaan cq c) niet iedereen er naartoe zou kunnen gaan.

Los van wat je als gemeente doet, is het goed om van dit soort overwegingen van de drie groepen op de hoogte te zijn.
______________________________________

Ook een inwonerraadpleging over vuurwerk doen vóór de aanpak? Dat kan. In elke gemeente zijn de vragen én antwoorden anders. Daar houden we rekening mee: maatwerk.