Gemengde gevoelens over verder openzetten gaskraan
/Hersteloperatie moet sneller en beter
We doen regelmatig onderzoek naar maatschappelijke kwesties. Daarbij stellen we óók vragen die bijdragen aan handelingsperspectieven van overheden. Kortom, handvatten waarmee het bestuur kan werken aan (meer) vertrouwen bij de bevolking. Vorige maand vroegen we zo’n 900 Groningers of de gaskraan verder open mag als de helft van de opbrengsten naar de Hersteloperatie gaat. Conclusies:
- 43 procent vindt dat de gaskraan in Groningen open mag als de helft van de opbrengsten naar het Herstelfonds gaan. In de groep van Groningers met schade is dit percentage zelfs 51 procent. Wel moeten de opbrengsten volgens respondenten genoeg opleveren om schade te compenseren. Daarentegen is 55 procent tegen het verder open zetten van de gaskraan; bij deze groep ontbreekt het veelal aan vertrouwen in het Herstelfonds. In de groep van mensen met schade is 46 procent tegen verder open zetten.
- 79 procent van de respondenten heeft (heel) weinig vertrouwen in de Hersteloperatie. Om dat meer vertrouwen in te krijgen, moet volgens de respondenten: a) de afhandeling sneller, b) de compensatie beter en c) worden gewerkt aan het nakomen van beloften.
Een greep uit de citaten bij deze drie argumenten:
a) Snellere afhandeling
“Sneller handelen zodat bewoners direct resultaat zien.”
“Snellere procedure, aanvraag eenvoudiger maken. En geld direct uitkeren zonder eisen.”
“Meer tempo en meer vrijheid om het zelf te laten doen minder geld naar buros en regeltjes.”
b) Betere compensatie
“Ruime compensatie voor herstel of verbetering woning.”
“Gedupeerde mensen beter compenseren.”
“Ruimhartige vergoeding zonder getouwtrek en juridische hulp.”
c) Beloftes nakomen
“Wees eerlijk en kom je afspraken na.”
“Dat alle toegedane beloften worden nagekomen.”
“Niet lullen maar poetsen. Oftewel kom beloftes eens na.”
Dit onderzoek is geïnspireerd op een suggestie van een lezer van de Volkskrant: ‘vraag het aan Groningers zelf’. En het is een aanvulling op eerder onderzoek door Dagblad van het Noorden, maar dan met veel meer respondenten met schade aan hun woning. De powerpoint met alle resultaten en uitsplitsingen naar leeftijd, geslacht en wel/geen schade aan de eigen woning kun je hieronder inzien.