De uitkomsten van de CDA-lijsttrekkerspeiling: nek aan nek race
/Hoe liggen de drie kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap bij leden? In bijgaande presentatie onderaan ziet u de uitkomsten na ruim twee weken van peilen. Het is een unieke peiling, omdat leden van een politieke partij moeilijk te peilen zijn, in tegenstelling tot stemmers op een bepaalde partij. Grosso modo maken CDA-leden zo’n 0,2 procent van de bevolking uit. Te gering om massaal voor te komen in onderzoekspanels. Ons panel hebben we daarom voor deze peiling niet ingezet.
Hoe dan wel? Contacten in CDA-kringen hebben de vragenlijst ingevuld en verder verspreid naar met name whatsapp-groepen van betrokken CDA-leden. Dat alles leverde 756 reacties op.
Herkomst naar provincie
In de vragenlijst is gevraagd of betrokkene CDA-lid is en bovendien is gevraagd naar provincie, gender en leeftijdsgroep. Anders kun je niet controleren of - bijvoorbeeld - mensen uit Overijssel of Zuid-Holland oververtegenwoordigd zijn in de respons. De antwoorden van CDA-leden die deze controlevragen niet invulden, zijn bij de analyses verwijderd. Het betreft 118 reacties. Vervolgens zijn CBS-gegevens over het aantal mensen per provincie, gender en leeftijdsgroep als uitgangspunt genomen voor de controle op over- cq ondervertegenwoordiging. Op deze basis is gecorrigeerd door middel van weging. Soortgelijke gegevens van het CDA-ledenbestand zijn natuurlijk exacter als standaard, maar die heeft het CDA niet verstrekt ondanks ons verzoek daartoe.
Slot op voordeur en achterdeur
Onderzoeksbureaus die een vragenlijst verspreiden met openbare link, programmeren deze zo dat deze maar één keer kan worden ingevuld: het slot op de voordeur. Dat hebben we voor deze peiling ook gedaan. Echter, elke openbare link naar een vragenlijst kan via een omweg alsnog meerdere keren worden ingevuld. Bij de analyses is daarom ook gecheckt of er meer reacties per IP-adres zijn binnen gekomen. Dat was het geval. Het betrof 73 reacties van 30 CDA-leden. Deze zijn eveneens verwijderd: het slot op de achterdeur. Zo komen we op 565 bruikbare reacties van CDA-leden. Zie paragraaf 2.
Betrouwbaarheidsmarge
Peilingen houden gebruikelijkerwijs een betrouwbaarheidsmarge van 95 procent aan. Dat is ook bij dit onderzoek het geval. Daarom is in de presentatie van de uitkomsten in paragraaf 3 en 4 voor de volledigheid een bandbreedte van plus en min 5 procent aangebracht.
Duiding
Een peiling is een momentopname: het geeft een indicatie van wat er leeft. Het duiden van de uitkomsten is dan ook een kunst. Op basis van dezelfde data kunnen lezers tot andere conclusies komen. Ook kunnen bepaalde data uit hun verband worden gerukt. De interpretatie is uiteraard de verantwoordelijkheid van de lezer.
Onze duiding is dat we onder de CDA-leden een nek aan nek race tussen twee kandidaten zien. Hierbij is het belangrijk te beseffen dat een voorkeur opgeven tijdens een peiling, iets anders is dan het daadwerkelijke stemgedrag. Alle kandidaten zullen dezer dagen direct of indirect proberen nog zoveel mogelijk leden te bereiken. De werkelijke uitkomst de lijsttrekkersverkiezing is dan ook voor peilers ongewis. We zullen het snel horen.
Als je de powerpoint opent, blijf dan niet steken bij paragraaf 3 maar ga ook naar paragraaf 4. Daar worden de uitkomsten namelijk uitgesplitst naar gender, provincie, leeftijdsgroep én mate van vertrouwen in de politiek. Elke kandidaat heeft daar wat aan, of het nu is voor het komende etmaal of de periode daarna.
Veel leesplezier!